In onze distilleerderij in Aalst maken we veel producten, zowel nieuwe als oude, die heel wat uiteenlopen. De laatste pakweg 15 jaar is de productie van gin serieus gestegen en wordt er gezocht naar verschillende stijlen en smaken gaande van originele, geparfumeerde gin met een hoekje af naar traditionele matchmakers met veel jeneverbes die de naam gin alle eer aandoen. Maar welke officiële categorieën en stijlen zijn er eigenlijk en mag je alles zomaar gin noemen? We lichten de gin jungle even nader toe.
Gin is een gedistilleerde drank die rechtstreeks afstamt van de Vlaams-Nederlandse jenever. Het is een combinatie van neutrale alcohol, water, jeneverbessen en andere toegevoegde plantaardige ingrediënten, de zogenoemde botanicals.
Wereldwijd zijn er twee kernprincipes waar het maken van gin aan moet voldoen. Ten eerste moet de smaak van jeneverbessen dominant zijn en moet de gin gedistilleerd zijn uit een neutrale alcohol (graan, druiven, suiker,...). Neutrale alcohol van graan wordt vaak gezien als de meest kwalitatieve basis. Daarbij heeft Europa bepaald dat het minimale alcoholpercentage 37,5% moet zijn, terwijl de Verenigde Staten het minimum op 40% heeft gesteld. De in Europa geproduceerde gins moeten daarnaast ook voldoen aan de Europese verordening 110/2008 voor gedistilleerde dranken. Dat zijn de gereglementeerde spelregels voor iedereen die gin produceert en moeten strikt gevolgd worden. Bij misbruik hangen noemenswaardige boetes boven het hoofd.
Categorieën en stijlen
Categorieën of kwalificaties
Om een goede gin uit te kunnen kiezen is het handig dat je de verschillende categorieën en bijbehorende stijlen kent. In totaal zijn er drie categorieën, aflopend van de hoogste naar de laagste kwaliteit;
London gin
London gin is een kwalificatie die staat voor een eenmalige distillatie waarin ook alle ingrediënten meegedistilleerd worden. Daarnaast staat London gin ook voor de toevoeging van water na de distillatie. London gin wordt gemaakt door neutrale alcohol (96%) te combineren met natuurlijke aroma’s. Dit wordt vervolgens geherdistilleerd in een distilleerkolom. Het distillaat dat dan ontstaat moet een alcoholpercentage van tenminste 70% hebben. Er mogen geen kunstmatige additieven en kleurstoffen worden toegevoegd.
Distilled gin
Gedistilleerde gin wordt gemaakt door neutrale alcohol (96%) te combineren met plantaardige ingrediënten. Deze combinatie wordt vervolgens geherdistilleerd in een traditionele stookketel. Kunstmatige toevoegingen en kleurstoffen zijn toegestaan.
Gin
Gin is de meest basale vorm van gin. Bij de productie heeft er geen herdistillatie plaatsgevonden en is het dus eigenlijk een eenvoudig mengsel van alcohol en plantaardige ingrediënten. Kunstmatige toevoegingen en kleurstoffen zijn bij gin toegestaan.
Binnen deze categorieën zijn verschillende stijlen te vinden.
Eerst het tussenvoegsel Dry
Dry refereert naar het suikergehalte in de gin: die mag niet meer dan 0,1 gram suiker per liter zijn. Dit alles geeft de meest klassieke gin-smaak die je kent: jeneverbes, droog en citrus. Een goed voorbeeld hiervan is de Gordon's gin. In principe mag dit overal tussengevoegd worden maar in praktijk gebeurt dit uitsluitend bij London gin --> London Dry gin.
Stijlen van gin
London Dry
London dry gin werd oorspronkelijk alleen in Londen geproduceerd en kan beschouwd worden als de meest pure gin. Bij de vervaardiging wordt er gebruikt gemaakt van zuivere basisalcohol en worden er geen kunstmatige additieven, zoetstoffen en kleurstoffen toegevoegd. Alle botanicals gaan samen in de distilleerketel en wordt minstens één keer gedistilleerd. Het enige dat na distillatie mag worden toegevoegd is water. Belangrijk is dat de dry gin “droog” is; de gin wordt gekarakteriseerd door de jeneverbes en niet door toegevoegde botanicals.
Old Tom
Old Tom Gin is de voorloper van Londen dry gin. Voordat de distilleerkolom bestond werd gin gemaakt in allerlei soorten stookketels. Omdat kennis ontbrak smaakte de gin verre van goed. Om de smaak te verdoezelen werd er onder meer suiker aan de gin toegevoegd. Dit was de start van Old Tom Gin. Tegenwoordig smaakt de Old Tom Gin nog steeds iets zoeter en wordt deze gin puur gedronken óf gebruikt voor gin cocktails.
New Western
De Western dry gin, ook wel bekend als New Generation gin, is een tegenhanger van de klassieke gin. In plaats van een dominante jeneverbes smaak te hanteren, worden smaken van andere botanicals naar voren geschoven. Door de perfecte balans tussen jeneverbessen en andere botanicals ontstaat er een mooi aromaspel en kan deze gin ook puur gedronken worden. Bekende voorbeelden zijn Gin Mare en Hendrick’s Gin.
Compound
Compound gin (samengestelde gin) behoort tot de categorie gin. Deze gin wordt geproduceerd door jeneverbessen te combineren met neutrale basisalcohol en plantaardige ingrediënten.
De distillatie van de botanicals blijft hierbij vaak uit. Voorbeelden van de compound gin zijn de huismerken.
Sloe
Sloe gin, ook bekend als sleedoorngin, wordt geproduceerd door sleedoornbessen in de gin te laten trekken. Door de hoeveelheid (rijpe) sleedoornbessen en suiker wordt sloe gin echter beschouwd als likeur. Het minimale alcoholpercentage ligt daardoor ook veel lager; deze ligt op 25% in plaats van 37,5%
Navy Strenght
De naam zegt het eigenlijk al; deze gin is sterk! Navy Strength gin is namelijk een gin die gebotteld wordt met een alcoholpercentage van 57%. Tegenwoordig wordt deze gin voornamelijk in cocktails gebruikt
Pink
Pink gin is de perfecte gin voor vrouwen gezien deze gin rose is! De Pink gin bevat fruitige, bloemige aroma’s en heeft daardoor een zoetige smaak. Vaak wordt kleurstof gebruikt om de gin te kleuren maar er bestaan er ook met natuurlijke gekleurde roze sappen van botanicals.
Distiller's Cut
Voor de Distiller’s Cut gin neemt de distilleerder de standaard gin als basis, waarna alles uit de kast gehaald wordt om er een eigen feest van te maken. Doordat de smaakbeleving intens is kan de gin puur gedronken worden. Doorgaans zeer geparfumeerde gins.
Plymouth
Plymouth gin (spreekt uit als pli-mëf) is een speciale gin stijl, omdat het de enige Britse gin met keurmerk is. Het keurmerk “Appellation d’Origine Contrôlée” staat voor een beschermende oorsprongsbenaming. Black Friars Distillery van Pernod Ricard uit Plymouth is de enige distilleerderij ter wereld die de Plymouth gin produceert.
In het portfolio van stokerij Van der Schueren zitten van vele stijlen en categorieën producten aanwezig. Vooral onder de private labels die we maken. Voor derde partijen maken we zowel London Dry als Distilled gin en van stijl vooral New Western, London Dry, Pink, Navy Strenght, Compound en Sloe gins. Geen Old Tom of Distiller's Cut en logischerwijs ook geen Plymouth.
Onze eigen merken zitten ook in dezelfde categorieën: London Dry en Distilled gin en beperken zich tot drie stijlen: London Dry, New Western en Distiller's Cut (binnenkort).
Cockney's London Dry: London Dry gin all the way!
Cockney's Premium: Distilled & London Dry stijl
Cockney's inspired by JRE: Distilled & New Western stijl
Belgin Ultra 13: Distilled & London Dry stijl
Belgin Fresh Hop: Distilled & New Western stijl
Belgin St. Cruyt: Distilled & New Western stijl
Nu je het verschil tussen alle gins goed kent, kan je gemakkelijker je eigen smaak zoeken en is het tijd om je volgende ontdekking aan te schaffen. Voor onze eigen gemaakte gins kan je altijd terecht bij ons in de winkel of van thuis uit op onze webshop.
Comments